Mensen samenbrengen, daar doe ik het voor!

mrt 5, 2024 | Verhalen

Maritza (76) is geboren op Curaçao, opgegroeid op Aruba en woont sinds haar 16e in Nederland. Ze werkte jarenlang als apothekersassistente voordat ze twee jaar bij de Gemeente Den Haag ging werken, waar ze mensen met een migratieachtergrond vertegenwoordigde. Daarna heeft Maritza zesentwintig jaar in de psychiatrie heeft gewerkt. Na haar pensioen heeft ze ervaring opgedaan in de ouderen en mindervalide zorg. Nu begeleidt ze de multiculturele Caribische seniorengroep WAYACA bij Haags Ontmoeten in de buurt Bouwlust, Den Haag.

Waarom ben je dit werk gaan doen?
“Ik zag veel eenzaamheid en onwetendheid bij vooral Caribische ouderen. Zij hebben in Nederland gewerkt en zijn nu gepensioneerd. Hun familie woont veelal op de eilanden.  Ze missen sociaal contact. Ik beloofde mezelf dat ik na mijn pensioen iets zou doen om eenzaamheid te verminderen en mensen samen te brengen.”

Hoe ben je bij Haags Ontmoeten terechtgekomen?
“Ik kende de vorige locatie van de groep. Toen ik hoorde dat ze weinig leden hadden, besloot ik te helpen. Ik ben persoonlijk bij ouderen langsgegaan om ze uit te nodigen. Ook haalde ik ze op. Vervoer is een uitdaging, maar ik ben bezig om dat beter te regelen. Ik ben op zoek naar chauffeurs van busjes die deze mensen kennen en begrijpen.”

 Kun je ons iets vertellen over de impact van het bestaan van WAYACA op de mensen in de groep?
“We hebben een lied dat we samen zingen. Het is zo aanstekelijk dat zelfs de kinderen van de bezoekers het thuis zingen. Dat toont de impact die we hebben op de volgende generatie, die hopelijk ook ooit hier koffie komen drinken op hun oude dag. Daarom is het belangrijk dat Haags Ontmoeten locaties zoals deze extra hulp in de vorm van vrijwilligers krijgen. Dan kunnen we ook weer uitjes gaan organiseren. Ondanks de uitdagingen, zoals tijdens de coronatijd, blijven we altijd positief.”

Je bent ook mantelzorger. Hoe combineer je dat met je werk?
“Als mantelzorger help ik bezoekers bij medische zaken, omdat ik een achtergrond heb in de zorg en steun ik ze waar mogelijk. Ik bespreek met hen welke medicatie zij gebruiken, blijf betrokken en combineer mijn achtergrond in zorg met het samenbrengen van mensen bij Haags Ontmoeten. Het werk combineert zich daarom vanzelf. Daarnaast ontvang ik ondersteuning vanuit Haags Ontmoeten via onlinebijeenkomsten en heb ik contact met andere mantelzorgers voor advies.”

Hoe belangrijk is ondersteuning voor jou vanuit Haags Ontmoeten en andere vrijwilligers?
“Ondersteuning is essentieel omdat er veel van mij wordt gevraagd. Meer vrijwilligers zijn altijd welkom. Ook al heb je alleen tijd voor een simpele wandeling met een bezoeker, is dat al veel waard. Een netwerk vanuit de gemeente en vrijwilligers is cruciaal omdat je dan bijvoorbeeld een uitje kan organiseren met de groep. Als ik hoor dat bezoekers uitkijken naar het volgende koffiemomentje, heb ik mijn doel bereikt.”

Zoekt u een goed voornemen? Wij zoeken vrijwilligers bij Haags Ontmoeten. Ouderen uit uw buurt zijn blij met uw helpende hand! Verschillende vormen van hulp en ondersteuning zijn mogelijk.
Kom bij ons langs of neem een kijkje op haagsontmoeten.nl/helpen.

 

Maritza (76) is geboren op Curaçao, opgegroeid op Aruba en woont sinds haar 16e in Nederland en is vrijwilliger bij Haags ontmoeten.

Ervaringen

Theo

"Zelfstandig wonen is mooi, maar eenzaam zijn niet. Hier ontmoet ik mensen van mijn leeftijd."

Theo – 71 jaar

Theo

Wij helpen eraan mee dat de ouderen in onze wijk die nog zelfstandig wonen, plezier in het leven hebben en houden."

Janny – 43 jaar