Ik help de bezoekers, en zij helpen mij ook. Door dit werk voel ik me nuttig.

mrt 5, 2024 | Verhalen

Wendy (45) woont aan de overkant van Haags Ontmoeten locatie WZH Hoge Veld. Ze komt uit Leiden en is voor de liefde naar Den Haag verhuisd. Na ziek te zijn geweest kon Wendy niet meer aan het werk en was ze op zoek naar sociale contacten en nuttig werk. Zo is Wendy terecht gekomen bij Haags Ontmoeten en is ze elke maandag een bekend gezicht bij de stoelgym.

Hoe ben je terecht gekomen bij Haags Ontmoeten?
“Gewoon naar binnen gestapt! Ik ging kijken of ze hier iets hebben wat ik kan doen. Ik maakte kennis, toen vroeg ze: ‘Wanneer kan je beginnen?’ Nou, morgen! Ik ben begonnen met gym geven, waarbij de bezoekers blijven zitten op een stoel. Elke maandagochtend een uurtje. Er was al een gymroutine die ik kon oppakken, maar nu ben ik aan het experimenteren met andere oefeningen. Nadat ik vroeg om meer taken, help ik nu ook met de bingo, spelletjesmiddag, koersbal, soep koken en oudhollandse liedjes zingen met demente ouderen.”

Klinkt goed! Wat vind je leuk aan werken als vrijwilliger bij Haags Ontmoeten?
“Het werk is ook voor mij niet heel belastend. Ik houd energie over na afloop. Ik help hen maar zij helpen mij ook. Door dit werk voel ik me nuttig. Net als mijn man kom ik nu ook thuis met verhalen en onderhoud ik sociale contacten. Soms neem ik mijn zoon mee. Hij en de bezoekers vinden dat geweldig! Hij kan enorm lachen met de ouderen. Daarnaast kan ik mezelf ook op persoonlijk vlak ontwikkelen. Ik ben nu bezig met een nieuwe activiteit voor de bezoekers. Een keer per maand wil ik tai-chi gaan geven in plaats van stoelgym.”

Wat zou jij willen meegeven aan mensen die vrijwilliger willen worden?
“Vrijwilligerswerk geeft voldoening en biedt persoonlijke groei. Het is een gelegenheid om anderen te helpen en tegelijkertijd zelf iets terug te krijgen. Door actief te zijn in een gemeenschap voel je je nuttig en bouw je meer zelfvertrouwen op. Persoonlijk heb ik ervaren dat het een positieve impact heeft op mijn welzijn. Laatst kreeg ik totaal onverwacht een applaus na de stoelgym, dat maakte mij erg blij. Ook al zijn er uitdagingen, zoals het omgaan met demente ouderen. En soms is er een tekort aan vrijwilligers.”

Wat is voor jou een uitdaging?
“Ik zou niet in mijn eentje gym kunnen geven. Ik heb andere vrijwilligers nodig. Als er iets gebeurt, bijvoorbeeld dat iemand onwel wordt, dan moet een andere vrijwilliger bij de groep blijven zodat ik hulp kan halen. Maar het is altijd verstandig dat er nog iemand bij is. Het is een uitdaging als er niet genoeg vrijwilligers zijn op een dag. Daarnaast zijn er hier demente mensen, wat vraagt om specifieke vaardigheden in de omgang. Gelukkig worden hiervoor cursussen gegeven, waardoor ik mezelf kan blijven ontwikkelen. En begeleider Marion is onmisbaar. Maar extra handen zijn absoluut welkom.”

Zoekt u een goed voornemen? Wij zoeken vrijwilligers bij Haags Ontmoeten. Ouderen uit uw buurt zijn blij met uw helpende hand! Verschillende vormen van hulp en ondersteuning zijn mogelijk.
Kom bij ons langs of neem een kijkje op haagsontmoeten.nl/helpen.

 

Wendy (45) woont aan de overkant van Haags Ontmoeten locatie WZH Hoge Veld. Ze komt uit Leiden en is voor de liefde naar Den Haag verhuisd. Na ziek te zijn geweest kon Wendy niet meer aan het werk en was ze op zoek naar sociale contacten en nuttig werk. Zo is Wendy terecht gekomen bij Haags Ontmoeten en is ze elke maandag een bekend gezicht bij de stoelgym.

Ervaringen

Theo

"Zelfstandig wonen is mooi, maar eenzaam zijn niet. Hier ontmoet ik mensen van mijn leeftijd."

Theo – 71 jaar

Theo

Wij helpen eraan mee dat de ouderen in onze wijk die nog zelfstandig wonen, plezier in het leven hebben en houden."

Janny – 43 jaar