Hier kan ik mijn verhaal delen en voel ik me begrepen

mrt 5, 2024 | Verhalen

Marian (52) komt uit Deventer en verhuisde voor de liefde naar Den Haag. Haar moeder Korry (77) bezocht haar wekelijks in Den Haag om op de kinderen te passen. Toen het slechter ging met Korry’s gezondheid, is ze ook naar Den Haag verhuisd en werd Marian mantelzorger voor haar moeder.

Hoe kwam je moeder terecht in Den Haag en bij Haags Ontmoeten?
“Eigenlijk was het een samenloop van omstandigheden. Op een dag gingen we samen een huis bekijken hier in de buurt. Mijn moeder vond het huis geweldig. Ze besloot, ook door haar lichamelijke en geestelijke achteruitgang, naar Den Haag te verhuizen en kwam in hetzelfde blok als ik wonen. Toen ze Dekkersduin ontdekte, een Haags Ontmoeten locatie, was ze meteen enthousiast. Na haar eerste bezoek kwam ze terug met de opmerking: “Ik ben verliefd,” en na haar tweede keer: “Ik denk dat hij mij ook leuk vindt.” Sindsdien is het dikke mik tussen Korry en Cor (90). Dat zij het daar zo fijn heeft, betekent voor mij als mantelzorger ook veel. Het geeft me rust, wetende dat ze daar in goede handen is. Ook ik vind steun en begrip bij Haags Ontmoeten.”

Hoe ondersteunt Haags Ontmoeten je moeder?
“Nadat mijn moeder haar diagnose dementie kreeg, merkte ik dat ze veel zaken in het huishouden niet meer kon regelen zoals ze dat vroeger deed. Ze viel ook af, maar ik had dat eerst niet opgemerkt omdat ik haar vaak zie. Haags Ontmoeten heeft, samen met de hulp van een casemanager en Buurtzorg Kijkduin, geholpen bij het herstellen van haar routine. Door begeleiding van de casemanager, dagelijks bezoek van wijkverpleging Buurtzorg en de structuur van drie keer per week Haags Ontmoeten, gaat het nu beter met mijn moeder. Ze heeft weer ritme in haar dagelijkse activiteiten.”

Hoe heeft dementie het leven van je moeder veranderd?
“Het was een harde klap, de diagnose dementie. Maar tegelijkertijd bracht het ook opluchting, omdat we nu wisten wat er aan de hand was. Voor mijn moeder was het een mix van emoties. Ze was blij dat ze nu begreep waarom ze sommige dingen vergat, maar het was ook confronterend. Toch heeft ze zich er moedig doorheen geslagen. Wat het nu soms extra uitdagend maakt is dat Cor, haar nieuwe partner, ook geheugenproblemen heeft. Cor woont praktisch gezien bij mijn moeder in en neemt advies niet gemakkelijk aan, dus soms hebben mijn moeder en ik er een zorg bij. Toch is het heel fijn dat mijn moeder en haar nieuwe liefde Cor zoveel tijd samen kunnen doorbrengen.”

Hoe helpt Haags Ontmoeten jou als mantelzorger?
“Ik wist niet dat Haags Ontmoeten ook ondersteuning bood aan mantelzorgers. Van een begeleider van Haags Ontmoeten kreeg ik een folder en werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens het gesprek kreeg ik begrip voor mijn situatie en rade zij een creatieve mantelzorg cursus aan. In eerste instantie dacht ik dat het niet nodig zou zijn. Toen de zorg voor mijn moeder zwaarder werd, besloot ik toch te gaan. De workshops voor mantelzorgers hebben me enorm geholpen. Door het delen van ervaringen met andere mantelzorgers, voel ik me begrepen en gesteund. Het creatieve aspect van de bijeenkomsten, waarbij we samen tekenen of knutselen, geeft me ruimte om even stoom af te blazen. Het is een plek waar ik mijn verhaal kan delen, tips krijg over waar ik bijvoorbeeld terecht kan voor financiële steun en waar ik me begrepen voel.”

Zoekt u een goed voornemen? Wij zoeken vrijwilligers bij Haags Ontmoeten. Ouderen uit uw buurt zijn blij met uw helpende hand! Verschillende vormen van hulp en ondersteuning zijn mogelijk.
Kom bij ons langs of neem een kijkje op haagsontmoeten.nl/helpen.

 

Marian (52) komt uit Deventer en verhuisde voor de liefde naar Den Haag. Haar moeder Korry (77) bezocht haar wekelijks in Den Haag om op de kinderen te passen. Toen het slechter ging met Korry’s gezondheid, is ze ook naar Den Haag verhuisd en werd Marian mantelzorger voor haar moeder.

Ervaringen

Theo

"Zelfstandig wonen is mooi, maar eenzaam zijn niet. Hier ontmoet ik mensen van mijn leeftijd."

Theo – 71 jaar

Theo

Wij helpen eraan mee dat de ouderen in onze wijk die nog zelfstandig wonen, plezier in het leven hebben en houden."

Janny – 43 jaar